Αρχική Λεμέσιος Οι φοινιτζιές τζιή τερατσιές

Οι φοινιτζιές τζιή τερατσιές

“Ενώ οι εργασίες τοπιοτέχνησης του κυκλικού κόμβου Μέσα Γειτονιάς, συνεχίζονται, εκφράζονται απόψεις ότι κάποια από τα δέντρα και τους θάμνους που έχουν φυτευθεί, είναι εκτός προδιαγραφών. Σχετικά έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι οι οποίοι καθησύχασαν τον δήμο Μέσα Γειτονιάς, λέγοντας ότι τα δέντρα και οι θάμνοι έχουν εγγύηση 18 μηνών. Επίσης ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο εργολάβος του έργου έχει την ευθύνη συντήρησης της τοπιοτέχνησης.

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράσθηκαν και για την φύτευση αριθμού φοινικιών στο βόρειο μέρος του κόμβου. Όπως εξήγησαν οι ανθρώποι του αρμόδιου υπουργείου, η φοινικιά έχει “κυπριοποιηθεί”, επειδή έχει μεταφερθεί στην Κύπρο πριν από χίλια και πλέον χρόνια και έχει ευδοκιμήσει”.

Αυτά αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα, σε άρθρο/ρεπορτάζ, στην εφημερίδα Eπικαιρότητες. Στο συγκεκριμένο άρθρο ρεπορτάζ, αναφέρονται ακόμη.

“Πολύ σύντομα θα προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης των κυκλικών κόμβων, Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου και Αγίας Φύλας. Σε όλους θα φυτευθούν δέντρα και θάμνοι που συνάδουν με το Κυπριακό περιβάλλον, δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού και η διατήρηση και συντήρηση τους δεν είναι δαπανηρή. Ανάμεσα στα δέντρα, περιλαμβάνονται ελιές, χαρουπιές και κυπριακοί θάμνοι“.

Κάποιοι λοιπόν, πιθανότατα ¨ειδικοί¨, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν άλλα προβλήματα, ενοχλήθηκαν με τις μη Κύπριες φοινικιές. Ωστόσο το υπουργείο καθυσηχάζει. Οι ελιές, σαν και να είναι πολιτικοί πρόσφυγες, έχουν πλέον Κυπροποιηθεί. Οπόταν, να μην ανησυχούν. Πνάστε κύριοι. Οι φοινιτζιές εν Κυπραίες ποιόν.

Κατά τ΄άλλα, πρέπει να φυτεύουμε μόνο τερατσιές, θάμνους κλπ. Το γρασίσι είναι κι΄αυτό Αυστραλέζικο, δεν μας κάμνει, άλλα διακοσμητικά φυτά, ακόμη να πιάσουν υπηηκότητα, ένταξει τι θέλουμε δηλαδή; Να βάλουμε και μια τσούρα, Παφίτισσα να είναι original, έτσι να μην μας τρώει η έννοια μπας και κάνουμε διακόσμηση ή ανάπλαση που να είναι ξενιτζή.

Έχω όμως μια ερώτηση στους ειδικούς. Το τσιακκίλη που εβάλαν στον κόμβο Μέσα Γειτονιάς, είναι στα πλαίσια της Κυπριακής εμφάνισης του κόμβου; Αν είναι πραγματικά αυτός που το σκέφτηκε είναι ατσίδα.

Στους κόμβους των Πολεμιδιών πάντως, αντι τσιακκίλη, αφήσαν στη μέση χώμα. Πάλε όμως φαντάζομε κάμνει μας. Πάλε Κυπριακό είναι. Κι’ επειδή ο κόμβος της Γερμασόγειας είναι και βιτρίνα, περνούν και οι τουρίστες από εκεί, να βάλουμε τζιαμέ τζιέ την γιαγιά μου την Τταλού. Να την βάλουμε να κόφκει τραχανά. Εν τζε θέλει πολλά πράματα. Μιαν παραγκούαν μέστον κόμβο.

Βασικά είμαστε για κλάματα, αλλά πάλι ίσως κάποιοι με πείτε, ιδιότροπο και μουρμούρη. Για την Λεμεσό μας είμαι.       

Ο ΛΕΜΕΣιος…