Αρχική ΤΕΠΑΚ Πραγματοποιήθηκε η 6η τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε η 6η τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε απόψε Τετάρτη 15 Ιουνίου η 6η τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκεκριμένα αποφοίτησαν 334 φοιτητές, 232 προπτυχιακοί και 94 μεταπτυχιακοί φοιτητές από 7 Τμήματα, ενώ  απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα σε 8διδακτορικούς φοιτητές.

Μιλώντας στην εκδήλωση και απευθυνόμενος στους αποφοίτους, ο Πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός ανέφερε:

«Τα ακαδημαϊκά πρότυπα που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο σας τοποθετούν σε μια ζηλευτή θέση στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας. Οι επιδόσεις και οι διακρίσεις σας σε διεθνή φόρα, συνέδρια και διαγωνισμούς είναι ενδεικτικά της ποιότητας της επιστημονικής και επαγγελματικής σας κατάρτισης. Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα να αναφέρω τον Χάρη Γεωργίου, τον πρώτο φοιτητή που έγινε δεκτός για τρίμηνη ερευνητική κατάρτιση στον  Ευρωπαϊκό οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας CERN. Την απόφοιτό μας Ιορδανία Κωνσταντίνου, η οποία βραβεύτηκε στο 7th Green Talents ανάμεσα στους κορυφαίους νέους  επιστήμονες από 20 χώρες από την Κυβέρνηση της Γερμανίας και τον Αχιλλέα Σάββα ο οποίος εξασφάλισε το Πρώτο Φοιτητικό Βραβείο Παρουσίασης έρευνας στον τομέα του στο Διεθνές Συνέδριο E-MRS Fall Meeting 2014, ανάμεσα σε 1000 περίπου φοιτητές από 30 χώρες».

Αναφερόμενος στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τη δημιουργία εργοδοτήσιμων αποφοίτων ο πρύτανης Αναγιωτός είπε ότι  «σε πρόσφατη έρευνα του Γραφείου Σταδιοδρομίας με δείγμα 27% των αποφοίτων μας, 73% εργοδοτήθηκε σε λιγότερο από 6 μήνες από την αποφοίτησή τους, 84% σε πλήρη απασχόληση  και 78% σε εργασία σχετική με το αντικείμενο σπουδών. Επίσης 51% του δείγματος συνέχισε παράλληλα ή αποκλειστικά μεταπτυχιακές σπουδές.

Συνεχίζοντας επισήμανε τα εξής

Έναρξη τριών προπτυχιακών προγραμμάτων

Πέρα από την παροχή παιδείας υψηλού επιπέδου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναπτύσσεται με συγκεκριμένο σχεδιασμό και όραμα, με σκοπό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Παρά τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού περίπου 13 εκατομμύρια μέσα στα τελευταία 6 χρόνια, εντούτοις το Τεχνολογικό, ως νεαρό Πανεπιστήμιο δεν σταματά να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται. Στον  πυλώνα της εκπαίδευσης έχουμε δρομολογήσει για το 2017, σε συνεννόηση με την Πολιτεία την έναρξη τριών προπτυχιακών προγραμμάτων: Καλών Τεχνών, Δημόσιας Επικοινωνίας και Χημικής Μηχανικής. Παρακολουθώντας γεωπολιτικές εξελίξεις και νέες διμερείς συνεργασίες έχει δρομολογηθεί η λειτουργία  νέων Προγραμμάτων όπως η Ναυτική Μηχανική και διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική μέσω κοινοπραξιών με συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

197 ερευνητικές προτάσεις και  εξασφάλιση 7 εκατομμυρίων ευρώ

Στο δεύτερο βασικό πυλώνα, της παραγωγής έρευνας, θα πρέπει να αναφέρω ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο κατέγραψε σημαντικές ερευνητικές πρωτιές στο Πρόγραμμα HORIZON 2020, όπου μέσα σε ένα χρόνο υποβάλαμε 197 ερευνητικές προτάσεις εξασφαλίζοντας 7 εκατ. Ευρώ, με ποσοστό επιτυχίας 3% περίπου υψηλότερο ποσοστό από το μέσο όρο επιτυχίας των κυπριακών φορέων. Η ερευνητική δυναμική του Πανεπιστημίου μας διαγράφεται σε μεγάλα ευρωπαϊκά έργα όπως τα δύο προγράμματα ERC συνολικής χρηματοδότησης 3.3 εκατ. (ένα εκ των οποίων είναι το πρώτο Consolidator Grant σε παγκύπρια βάση), τα 3 / 5 παγκύπρια έργα που εξασφαλίσαμε στο Πρόγραμμα TWINNING, συνολικής χρηματοδότησης 1.2 εκατ. ευρώ. Εντοπίζοντας τους ερευνητικούς τομείς αιχμής προγραμματίζουμε να ιδρύσουμε δύο επιπλέον Ερευνητικές Μονάδες και επώνυμες έδρες με χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Οράματα του μέλλοντος

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου βλέπει μπροστά και εργάζεται σκληρά για να υλοποιήσει τα οράματα του μέλλοντος. Όπως θα αναφέρει αναλυτικά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, τέσσερα αναπτυξιακά έργα, μετά από προγραμματισμό και επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών αδειών και τελικών αδειών χρήσης, προχωρούν άμεσα.

Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Οικονομικών, των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, των Βουλευτών ιδιαίτερα της επαρχίας Λεμεσού και του Δημάρχου είναι καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη και συνεργασία τους.

Ευελπιστώ ότι η στήριξή τους θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο με την υλοποίηση προτάσεων που θα καταθέσουμε άμεσα σε φορείς της πολιτείας.  Είναι σημαντικό να προωθηθούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και από την Ολομέλεια της Βουλής θέματα τα οποία θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Μια μεγάλη πρόκληση που ανέκαθεν υπήρχε, είναι η αδυναμία προσφοράς προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα λόγω έλλειψης νομικού θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια Πανεπιστήμια. Το θέμα αντιμετωπίζεται θετικά από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργικό Συμβούλιο και με την έγκριση του από τη νέα Ολομέλεια της Βουλής θα επιτρέψει στα δημόσια Πανεπιστήμια να είναι ανταγωνιστικά. Έτσι θα μπορούν επί τέλους να προσφέρουν ελκυστικά προγράμματα διεθνώς για να  πραγματωθεί το όραμά μας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο αριστείας στην εκπαίδευση.

Νομοθετική ρύθμιση

Ακόμα ένα θέμα το οποίο χρήζει νομοθετικής ρύθμισης και σχετίζεται με την πρόοδο και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου είναι η δυνατότητα από τα δημόσια Πανεπιστήμια να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε ιδρύματα, σωματεία και εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για την επίτευξη των στόχων τους, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και την αξιοποίηση και επένδυση της περιουσίας τους. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται στο Πανεπιστήμιο η δυνατότητα, αξιοποιώντας και επενδύοντας την περιουσία του, να αυξάνει τα έσοδά του και να προσελκύει νέες χορηγίες πέραν των κυβερνητικών πηγών.

Εκτιμάται ότι η τροποποίηση αυτή θα φέρει σημαντικά έσοδα στο Πανεπιστήμιο και την οικονομία της χώρας αλλά πολύ περισσότερο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πολλούς ταλαντούχους νέους επιστήμονες τους οποίους τώρα δυστυχώς χάνουμε σε αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού».

ΠΗΓΗ: paideia-news…