Αρχική Από το Παρελθόν ΣΟΔΑΠ: Μπήκαμε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο – έμβλημα της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

ΣΟΔΑΠ: Μπήκαμε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο – έμβλημα της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

DSC_0489.jpg

Ένα από τα ποιο εμβληματικά συμπλέγματα εργοστασίων και σήμα κατατεθέν για την ιστορία και βιομηχανική εξέλιξη της πόλης, στέκεται αγέρωχο στους χρόνους στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

DSC_0489.jpg

Η εγκατάλειψη και μεταφορά της βιομηχανίας και των εγκαταστάσεων του Συνεργατικού Οργανισμού Διαθέσεως Αμπελουργικών Προϊόντων (ΣΟΔΑΠ) στα περίχωρα της Πάφου, άφησαν πίσω τους ένα επιβλητικό σύνολο κτηριακών εγκαταστάσεων που από το 1947 αποτελούσε την έδρα του οργανισμού.

DSC_0467.jpg

Με την ανέγερση του εργοστασίου και την εισαγωγή των πρώτων μηχανημάτων, άρχισε η παραγωγή περιορισμένων ποσοτήτων κρασιών καθώς και εμφιάλωση ζιβανίας για την επιτόπια αγορά. Το 1951 ξεκινά την επανάσταση του και αρχίζει μια ευρεία παραγωγή προϊόντων που επιτρέπει στον οργανισμό την επέκταση της δραστηριότητας του στον εμπορικό τομέα και την συνεχή ανάπτυξη του.

DSC_0497.jpg

Σήμερα το εργοστάσιο της Λεμεσού, μέρος του οποίου έχει ανακηρυχθεί σαν διατηρητέο, έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου προκαλώντας δέος στους επισκέπτες. Η είσοδος στο χώρο είναι περιορισμένη έως και επικίνδυνη καθώς τα κενά στα τοιχώματα και το ταβάνι στους κλειστούς χώρους ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν. 

DSC_0496.jpg

DSC_0502.jpg

DSC_0492.jpg

DSC_0479.jpg

DSC_0478.jpg

DSC_0491.jpg

DSC_0501.jpg

DSC_0485.jpg

Kείμενο & Φωτογραφίες: Αντρέας Χρυσοστόμου

Όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στο Lemesos-Blog. Oποιαδήποτε αναδημοσίευση και προώθηση χωρίς άδεια απαγορεύεται