Αρχική Λεμέσιος Στόχος και πάλι οι πεζόδρομοι

Στόχος και πάλι οι πεζόδρομοι

Λίγες μόλις μέρες μετά τις εισηγήσεις του δημοτικού συμβούλου κύριου Στούππα, με τις οποίες διαφωνήσαμε, σήμερα είχαμε μια εισήγηση από τον επίσης δημοτικό σύμβουλο και συνάμα εκπρόσωπο των καταστηματαρχών του κέντρου, κύριο Δημητρίου, με την οποία επίσης και θα διαφωνήσουμε.

Ο κύριος Δημητρίου, σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΕΣ και το οποίο υπογράφει, ανάμεσα στις εννιά εισηγήσεις που παραθέτει για την διάσωση του παντοπουλείου, παραθέτει και την πιο κάτω εισήγηση, η οποία στην ουσία οδηγεί στην διευκόλυνση του αυτοκινήτου και στην μη κατασκευή και δημιουργία πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης.

Eισήγηση αρ.9: “Όπου επιβάλλεται να γίνει πεζόδρομος να γίνεται μετά την 1μ.μ., διότι αν κλείνουν δρόμοι από τις 8π.μ., η δημοτική αγορά θα γίνει απλησίαστη. Η δημοτική αγορά δεν είναι ούτε πεζόδρομος της Αγίου Ανδρέου, ούτε οι καφετέριες του κάστρου. Εξάλλου δεν έχουν γίνει οι οποιεσδήποτε κυκλοφοριακές διευκολύνσεις (π.χ. μικρά λεωφορεία) που λογικά θα έπρεπε να προηγηθούν των πεζοδρομοποιήσεων”.

Ο κύριος Δημητρίου αναφέρεται στην πεζοδρόμηση μέρους της Σαριπόλου η οποία κατεβαίνει στην ομώνυμη πλατεία και της Χ’ λοιζή Μιχαηλίδη. Όλοι φυσικά οι υπόλοιποι δρόμοι πέριξ του παντοπουλείου παραμένουν δρόμοι για αυτοκίνητα και το σημειώνουμε αυτό, γιατί ο κύριος Δημητρίου, αναφέρει ότι η αγορά γίνεται απλησίαστη όπως λέει και διερωτόμαστε που το βασίζει αυτό.

Σημειώνουμε ότι στις εισηγήσεις του κύριου Δημητρίου, υπάρχουν και πολύ θετικές εισηγήσεις τις οποίες επικροτούμε, όπως οι πιο κάτω εισηγήσεις:-Μέχρι να αποπερατωθούν οι δρόμοι γύρω από την αγορά, να γίνει ελάφρυνση ενοικίων.-Να προσεγγισθεί μια εταιρεία αρτοποιών για δημιουργία φούρνου στην αγορά.-Σσε συνεργασία με τον σύνδεσμο οινοπαραγωγών να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, δοκιμή κρασιών για προσέλκυση τουριστών.-Να ευπρεπισθούν όλες οι εισόδοι και να τοποθετηθούν ανθώνες με λουλούδια και να απομακρυνθούν οι διάφορες οχληρίες.-Το υπουργείο Εμπορίου να μεταφέρει στην αγορά το κατάστημα Κυπριακής χειροτεχνίας για να προσελσκυθούν επιπλέον τουρίστες.

Οι πιο πάνω εισηγήσεις ίσως όμως να δείχνουν και την ανάγκη διαφοροποίησης της χρήσης των υποστατικών εντός του παντοπουλείου, το οποίο με την παρουσία πλέον δεκάδων υπεραγορών έχασε την εμπορικότητα του, όχι γιατί δεν θα μπορούν να σταθμεύουν απ΄έξω τα αυτοκίνητα, αλλά γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί που θα σηκωστούν να πάνε στο παντοπουλείο να αγοράσουν αγγουράκια.        

Ακόμη μια εισήγηση του κύριου Δημητρίου που κινείται στον αστερισμό του αυτοκινήτου και με την οποία επίσης διαφωνούμε είναι και η εισήγηση αρ.3: “Να γίνει σήμανση και να τοποθετηθούν παρκόμετρα γιατί υπάρχουν τουλάχιστον πέραν των 50 χώρων που μπορούν να εκμεταλευτούν άμεσα σε μικρή ακτίνα από την αγορά”.

Δεν μας εκπλήσσει το ότι παρόμοιες θέσεις υπήρχαν σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ. Κι΄αυτό σε αντίθεση με την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενοίκων της περιοχής της πλατείας Σαριπόλου αλλά και όσων ανακαινίζουν παλιά κτήρια στον δρόμο που θα πεζοδρομηθεί, επενδύοντας δεκάδες χιλιάδες Ευρώ. Όλοι τους στηρίζουν τους πεζοδρόμους και γι΄αυτό έκαναν και κάνουν αυτές τις μεγάλες επενδύσεις. 

Εν κατακλείδι αναφέρουμε ότι μέλημα του καθενός μας και πρώτιστα του κάθε δημοτικού συμβούλου, θα πρέπει να είναι η δημιουργία πλατειών και πεζοδρόμων. Μόνο έτσι σε συνδυασμό με την δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης, θα αναγγενηθεί εμπορικά το κέντρο της πόλης μας. Κι’ ακόμη κάτι και ίσως το πιο σημαντικό. Αυτό είναι που θέλει και ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Λεμεσού.   

Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε να ζούμε στον ρυθμό των ασυνείδητων, όπως οι κάτοχοι των αυτοκινήτων στην φωτογραφία, οι οποίοι φρόντισαν να “παννίσουνι” το κτήριο της Πρυτανίας, καβαλλιτζεύκοντας το πεζοδρόμιο της. Βλέποντας τα αυτοκίνητα στο συγκεκριμένο σημείο, εύλογα διερωτηθήκαμε, κι΄ελπίζουμε η τροχονομία να τιμώρησε αυτούς τους προκλητικούς παραβάτες, οι οποίοι στάθμευσαν παράνομα μέρα μεσημέρι, απέναντι από το Δημοτικό μέγαρο.    

    

Ο ΛΕΜΕΣΙΟΣ…