Αρχική Από το Παρελθόν “Ηλεκτροφωτιστική Εταιρεία Λεμεσού” η πρώτη Κυπριακή εταιρεία η οποία παρείχε ηλεκτρισμό το...

“Ηλεκτροφωτιστική Εταιρεία Λεμεσού” η πρώτη Κυπριακή εταιρεία η οποία παρείχε ηλεκτρισμό το 1912

Ο ηλεκτρισμός στην Κύπρο, έχει μια ιστορία πέραν των 100 χρόνων.

Πρωτοπόρα πόλης σε αυτή την πορεία ήταν η πόλη της Λεμεσού, όπου είχε την πρώτη Ηλεκτροφωτιστική Εταιρεία 

Αρχικά ο ηλεκτρισμός κάνει την εμφάνιση του τις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1903, με την εγκατάσταση από την τότε αποικιακή Αγγλική Κυβέρνηση μιας ηλεκτρογεννήτριας για τις ανάγκες του Αρμοστίου στη Λευκωσία. Μια δεύτερη ηλεκτρογεννήτρια εγκαταστάθηκε μετά από λίγο καιρό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το αγαθό όμως του ηλεκτρισμού, οι Κύπριοι (λίγοι βέβαια στην αρχή) άρχισαν να το απολαμβάνουν από το 1912, όταν δηλαδή άρχισε η παραγωγή και η δημόσια διάθεση του. Πρωτοπόρα πόλη στον τομέα αυτό ήταν η Λεμεσός, στην οποία ιδρύθηκε εταιρεία ηλεκτρισμού και εγκαθιδρύθηκε μηχανοστάσιο με ηλεκτρογεννήτριες. Η Ηλεκτροφωτιστική Εταιρεία Λεμεσού ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των αδελφών Σταματίου, του Γεώργιου Γιαγκόπουλου και άλλων φιλοπρόοδων κατοίκων της πόλης της Λεμεσού. Η παροχή ρεύματος μέσω ηλεκτρογεννήτριας, ήταν από τις 6μμ μέχρι το χάραμα.

Τον αμέσως επόμενο χρόνο, ιδρύθηκε η Ηλεκτρική Εταιρεία Λευκωσίας από τον τότε οικονομικό παράγοντα της πρωτεύουσας Γεώργιο Πιερίδη. Όπως ήταν φυσικό, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, ακολούθησαν αρκετά χρόνια αργότερα (από το 1922 και μετά) και άλλες πόλεις. 

Πηγή: eac.com.cy & Κάποτε στη Λεμεσό. Limassol old times