Αρχική Από το Παρελθόν Τι είναι τα 96 αυγά που κοσμούν τον μόλο της Λεμεσού –...

Τι είναι τα 96 αυγά που κοσμούν τον μόλο της Λεμεσού – Η ιστορία τους (ΦΩΤΟ)

kyprianou_gennisi_4.jpg

Σύμφωνα με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου τα 96 αυγά που βρίσκονται από το 2000 στο Μόλο Λεμεσού είναι έργο μοντέρνας γλυπτικής της Μαρίας Κυπριανού. Το έργο ονομάζεται “Γέννηση” και βρίσκεται πριν από την τελευταία ανακαίνιση που έγινε στο Μόλο. 

Tο έργο έγινε στα πλαίσια του Δεύτερου Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Λεμεσού “Αδελφές Πόλεις” με συμμετοχή καλλιτεχνών κατεξοχήν από αδελφοποιημένες με τη Λεμεσό πόλεις. Η Μαρία Κυπριανού εκπροσώπησε την Κύπρο. To υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι πετράδια.

Η Δρ. Λίνα Τσίκουτα Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας και Ιστορικός Τέχνης έγραψε το εξής κριτικό σημείωμα για το έργο «Γέννηση»:

“Μεγάλος αριθμός τεράστιων αυγών, σε ποικίλες διαστάσεις και αποχρώσεις από το άσπρο και τις ώχρες, μέχρι το καφετί και το μαύρο, από τσιμέντο με την τεχνική του μωσαϊκού που παραπέμπουν σε γρανίτη, κατακλύζουν το χώρο.

Το αυγό, αρχετυπικό σύμβολο της ζωής, γέννησης και αναγέννησης, παρουσιάζεται σε μια λυτή μινιμαλιστική όσο και παραστατική πρόταση. Η τελειότητα της φόρμας, η ομορφιά του ασήμαντου και του στοιχειώδους, που απαντάται στη φύση, χρίζεται σε πρότυπο εικόνας. Οι συνειρμικές δυνατότητες του αντικειμένου, βρίσκουν στη μορφή του αυγού μια εικόνα πολλαπλών ερμηνειών. Ένα αυγό μπορεί να είναι μια πρόταση της σχέσης τέχνης και ζωής.”

Φωτογραφίες από την προσωπική ιστοσελίδα της ζωγράφου και γλύπτριας Μαρίας Κυπριανού κατά την διάρκεια τοποθέτησης του έργου: 

kyprianou_gennisi_4.jpg

kyprianou_gennisi_1.jpg

Το έργο συνεχίζει να κοσμεί μέχρι σήμερα τον νέο Μόλο:

93823040 1497710210391952 4577538533048188928 n