Αρχική Υγεία Το ΚΥΦΑ ανακοινώνει τη δημιουργία του πρώτου μόνιμου κέντρου πρόληψης-εξέτασης checkpoint

Το ΚΥΦΑ ανακοινώνει τη δημιουργία του πρώτου μόνιμου κέντρου πρόληψης-εξέτασης checkpoint

Το Κέντρο Υποστήριξης Οροθετικών Ανθρώπων (ΚΥΦΑ) ανακοινώνει τη δημιουργία του πρώτου μόνιμου Κέντρου Πρόληψης & Εξέτασης Checkpoint στην Κύπρο, τον ερχόμενο Απρίλη, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, με τη στήριξη των μεγάλων χορηγών RCB Bank και REMEDICA.

Δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα θα δοθεί την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 στις 11 το πρωί στις εγκαταστάσεις του ΚΥΦΑ στη Λεμεσό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΥΦΑ, εδώ και 5 χρόνια, στις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν τα οργανωμένα checkpoints. 

Το Κέντρο checkpoint θα αφορά το early testing, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, αφού άμεσα κάποιος μπορεί να ανακαλύψει εάν είναι οροθετικός και να ξεκινήσει άμεσα φαρμακευτική αγωγή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης και εξέλιξης του ιού.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint είναι κέντρα πρόληψης, στα οποία παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης αλλά και γρήγορης εξέτασης για τον HIV.

Στο Checkpoint μπορεί να κάνει κάποιος δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά, γρήγορο τεστ για HIV, αρκεί να κλείσει ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του ΚΥΦΑ στη Λεμεσό. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας θα είναι 10 -30 λεπτά και θα περιλαμβάνει την εξέταση, αλλά και την ενημέρωση. Η εξέταση θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο “rapid test” όπου είναι η πλέον γρήγορη εξέταση και δίνει αποτέλεσμα μέσα σε ένα μόλις λεπτό με μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο. Το ποσοστό εγκυρότητας κυμαίνεται από 99,6 έως 100%. Σε περίπτωση που το rapid test δείξει ότι υπάρχουν αντισώματα, θα πρέπει να ακολουθήσει διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

(KYΠΕ)