Αρχική Διεθνή Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα: Ποια πολιτική θα ακολουθήσει η ΕΕ;

Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα: Ποια πολιτική θα ακολουθήσει η ΕΕ;

Τα Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα θα πρέπει να αξιολογούνται για το αν είναι λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο με ένα συγκεκριμένο, σαφές και ενιαίο – αν είναι δυνατόν – νομοθετικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη, όπως πρόσφατα συνέβη στις ΗΠΑ, συμφώνησαν οι ομιλητές της συγκεκριμένης ενότητας στο 4ο επιστημονικό συνέδριο για την Μείωση της Βλάβης από το κάπνισμα.

 

 kapni-main_copy.jpg

Στο συγκεκριμένο μέρος του διαδικτυακού συνεδρίου, συντονιστής ήταν ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής της Ευρωκλινικής κ. Δημήτρης Ρίχτερ και ομιλητές η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο καθηγητής Manuel Pais Clemente, από την Πορτογαλία και ο Δρ. Emil Toldy-Schedel, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου St. Francis στη Βουδαπέστη. Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Δρ. Ρίχτερ αναφέρθηκε εν συντομία στα Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα και στην παγκόσμια συζήτηση γύρω από αυτά, τονίζοντας ότι συνήθως καταφεύγουμε σε απαγορεύσεις, που όμως δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές: «Στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που απαγορεύτηκε το κάπνισμα ήταν το 1856», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως υπάρχουν καπνιστές που απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να διακόψουν το κάπνισμα και πως πρέπει να τους λάβουμε υπ’ όψιν μας.

 kapni-1-1.jpg

«Τελευταία οι απαγορεύσεις σχετίζονται με την νικοτίνη και τις επιπτώσεις της» τόνισε, υποστηρίζοντας παράλληλα πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς που αποφασίζουν να διακόψουν το κάπνισμα, τελικά επιστρέφουν σε αυτό μετά από κάποιο διάστημα.

Ο Δρ. Ρίχτερ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αδειοδότησε πρόσφατα τη χρήση του IQOS ως κατάλληλο προϊόν για την προστασία της δημόσιας υγείας, κάνοντας έτσι την αρχή. Αξίζει να σημειωθεί πως το IQOS, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της Philip Morris International, είναι το πρώτο ηλεκτρικό προϊόν που παίρνει ανάλογη έγκριση, μετά την ενδελεχή αξιολόγηση της αίτησης της PMI που είχε υποβληθεί πριν τέσσερα χρόνια.

Καϊλή: Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα δεδομένα

Αν θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ευρώπη, τον αντίστοιχο «δρόμο», ρώτησε ο κ. Ρίχτερ τους συνομιλητές του, με την Εύα Καϊλή να απαντά εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου πως αυτή τη στιγμή όντως γίνονται ζυμώσεις, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερα δεδομένα, περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Διεξάγονται έρευνες σε πολλαπλά επίπεδα προκειμένου να έχουμε επαρκή συλλογή στοιχείων και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις έως το 2025, ανέφερε η κ. Καϊλή. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, για παράδειγμα για το IQOS υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι λιγότερο βλαβερό, δεν μιλάμε βεβαίως για όλα τα νέα προϊόντα αλλά όλες μας οι αποφάσεις θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα που ελπίζουμε να έχουμε σύντομα στα χέρια μας», ανέφερε, τονίζοντας: «Στην ΕΕ πρέπει να εξετάσουμε όλες μας τις επιλογές πριν προβούμε σε οποιεσδήποτε απαγορευτικές οδηγίες».

Ο Δρ. Ριχτερ έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης το Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του Καρκίνου και ρώτησε γιατί η στρατηγική της Μείωσης της Βλάβης δεν λήφθηκε υπ’ όψιν. Η κ. Καϊλή ανέφερε ότι ο στόχος του Σχεδίου αυτού είναι να μειωθεί το κάπνισμα το 2040 στο 5% και εξέφρασε την άποψη ότι τα νέα εναλλακτικά προϊόντα θα πρέπει να αξιολογηθούν. Κλείνοντας την τοποθέτησή της επισήμανε: «Χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, θα πρέπει να συζητάμε με τους επιστήμονες, να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, και να μην αγνοούμε το γεγονός ότι σήμερα στην Ευρώπη έχουμε 25% καπνιστές».

kapni-1.jpg

Κλεμέντε: Οι καπνιστές χρειάζονται λύσεις εδώ και τώρα, να τους δώσουμε επιλογές

Ο καθηγητής Κλεμέντε από την Πορτογαλία, που έχει υπηρετήσει επί δεκαετίες ως ωτορινολαρυγγολόγος αλλά και από τη θέση του προέδρου επιτροπών για το κάπνισμα ζήτησε άμεση λήψη αποφάσεων εδώ και τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κάλεσε να ακολουθήσει χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις τον αμερικανικό FDA που άνοιξε τον δρόμο με την έγκριση στο του μη καιόμενου προϊόντος της Philip Morris. «Οι Αμερικανοί έλεγξαν εξονυχιστικά τον φάκελο, κάθε λεπτομέρεια και τελικά έδωσαν την άδεια, η Ευρώπη λέει πως χρειάζεται επιπλέον δεδομένα. Οι καπνιστές όμως χρειάζονται εδώ και τώρα μία λύση και ειδικά εκείνοι που για λόγους ψυχολογικούς ή και βιολογικούς, δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα» δήλωσε και συνέχισε: «Από όταν ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο έμαθα πως η καύση του καπνού έχει διαφορετικά αποτελέσματα από τη θέρμανσή του. Τώρα δεκάδες έρευνες το έχουν επιβεβαιώσει, δεν υπάρχει πλέον λόγος καθυστερήσεων. Πρέπει να ακολουθήσουμε την Αμερική εδώ και τώρα, για τους ασθενείς μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές».

«Είμαι πάντα θερμός υποστηρικτής του κανονιστικού πλαισίου για τα καπνικά προϊόντα. Πιστεύω στα Καπνικά Προϊόντα Μειωμένου Κινδύνου και εμείς οι επιστήμονες οφείλουμε να ενημερώνουμε τους πολιτικούς για τα προϊόντα αυτά, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Η πολιτική υγείας πρέπει να χαράσσεται βάσει της επιστήμης και όχι να απαγορεύει, αλλά να δίνει επιλογές», δήλωσε ο κ. Κλεμέντε και πρόσθεσε πως θεωρεί «ορόσημο» την απόφαση του FDA διότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δίνει στον καπνιστή επιλογές».

kapni-3.jpg 

Από την πλευρά του, ο δρ Τόλντι ανέφερε, κατά τη σύντομη παρέμβασή του, πως είναι σημαντικό να υπάρξει το δυνατόν συντομότερο μία κοινή ευρωπαϊκή οδηγία προς όλα τα κράτη – μέλη: «Εμείς στην Ουγγαρία ειδικά, αντιμετωπίζουμε και ηθικό ζήτημα, καθώς περισσότεροι από δύο εκατ. άνθρωποι καπνίζουν. Χρειαζόμαστε άμεσα κατευθύνσεις, χρειαζόμαστε μία λύση και τώρα είναι η ώρα να δούμε επισταμένως τα καπνικά προϊόντα».

Ο ΠΟΥ να δράσει άμεσα και να προχωρήσει σε αποφάσεις

«Τα Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα είναι μια εξέλιξη διότι με αυτά παρακινούμε τους ασθενείς να κάνουν κάτι πολύ λιγότερο βλαπτικό για την υγεία τους από αυτό που κάνουν ήδη», παρατήρησε ο κ. Ρίχτερ, ενώ η κ. Καϊλή ενημέρωσε πως στο αρχικό κείμενο του Σχεδίου της ΕΕ για τον Καρκίνο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, έχει ήδη δεχθεί περισσότερες από 1000 παρεμβάσεις. Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση πως τελικά σε αυτό θα περιλαμβάνονται και τα Εναλλακτικά Προϊόντα, ζητώντας πάντως χρόνο για τη λήψη των αποφάσεων, που όπως τόνισε πρέπει να ληφθούν βάσει συγκεκριμένων και επαρκών επιστημονικών δεδομένων και όχι «όσων λέγονται στις ειδήσεις».

Στη συζήτηση αναφέρθηκε και η στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δεν είναι αρκετά σαφής όσον αφορά στα προϊόντα αυτά. «Είναι σημαντικό να μην μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά να κάνουμε κάτι τώρα για τους ασθενείς αυτούς, τους καπνιστές που δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Πρέπει να έχουμε εναλλακτικές, νέα προϊόντα και νομίζω ότι αυτά τα Εναλλακτικά του Καπνίσματος Προϊόντα είναι καλύτερα – αυτό όλοι το αναγνωρίζουν», τόνισε, κλείνοντας, ο καθηγητής Κλεμέντε.

Πηγή: www.cnn.gr