Αρχική Εκδηλώσεις Γνωρίζετε τους Κύπριους «Γκουρπέτες»;

Γνωρίζετε τους Κύπριους «Γκουρπέτες»;

Ο σύλλογος Ρομά Κύπρου (CypRom) πραγματοποίησε χθες 8 Απριλίου 2017 ανοικτή Εκδήλωση στη Λεμεσό για να γιορτάσει την Παγκόσμια Μέρα Ρομά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από Ρομά, αρμόδιοι λειτουργοί από διάφορα κυβερνητικά τμήματα, εκπρόσωποι της Αστυνομίας Λεμεσού, Διευθυντές σχολείων, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Λευκωσία.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, θέατρο, χορό και τραγούδια με τη συνοδεία ακορντεόν και τουμπελέκι. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά καθώς η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους Ρομά  όλου του κόσμου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ορίστηκε σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου του 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα. Εκεί αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρόμ ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους που μέχρι τότε είχαν -και έχουν ακόμα και σήμερα – πολλά άλλα ονόματα.

Το  μεγαλύτερο επίτευγμα των Ρομά είναι το γεγονός ότι μετά από εκατοντάδες χρόνια περιπλανήσεων, διώξεων, φυλακίσεων, βασανιστηρίων και θανάτων και παρ’ όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που ακόμα τους  κατατρέχουν  διέσωσαν την γλώσσα, την κουλτούρα, τον πολιτισμό τους και κατάφεραν  να επηρεάσουν και να επηρεαστούν  από  κάθε χώρα που τους υποδέχτηκε και έγινε πατρίδα τους.

Με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Κύπριοι Ρομά ή όπως αποκαλούν τους εαυτούς τους Γκουρπέτες, δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνοτική ομάδα, αλλά ανήκουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ως εκ τούτου απολαμβάνουν όλα ανεξαιρέτως τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως μέλη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Παρόλο που απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Κύπριοι Ρομά /Γκουρπέτες νιώθουν ακόμη το ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Γι’αυτό εξέφρασαν την ανάγκη ίδρυσης ενός συλλόγου μέσα από τον οποίο να μπορούν να εκφράζονται και να εκπροσωπούνται. Την ιδέα ίδρυσης του συλλόγου για τους Ρομά αγκάλιασαν ζεστά συνάδελφοι και φίλοι μου και τους ευχαριστώ πολύ. 

Ο σύλλογος  CypRom έχει ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση και χειραφέτηση των μελών της κοινότητας των Κύπριων Ρομά στην πολιτική, κοινωνικό-πολιτισμική και οικονομική ζωή. Η  ενεργότερη συμμετοχή τους, μέσω του διαπολιτισμικού διαλόγου, θα βοηθήσει στην εύρεση λύσεων στα προβλήματα που τους απασχολούν όπως είναι η στέγαση, η υγεία και η κοινωνική ευημερία. Επίσης ένας άλλος βασικός στόχος του συλλόγου είναι η προώθηση της ισότητας και της άρσης των στερεοτύπων έναντι των πληθυσμών Ρομά.

Εύχομαι η εκδήλωση της 8ης Απριλίου να είναι η αρχή μιας στενότερης συνεργασίας των Κύπριων Ρομά με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τοπικές αρχές και  το Δήμο. Για την επίτευξη της συνεργασίας αυτής η ύπαρξη και δραστηριοποίηση διαμεσολαβητών Ρομά του Συλλόγου Cyprom θα βοηθήσει όλη την κοινότητά τους για ισότιμη και ενεργό ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.  

Χρύσω Πελεκανή 
Ειδική Επιστήμονας, Παν/μιο Κύπρου
[email protected] 

Πρόεδρος Νεοσύστατου Συλλόγου Ρομά "CypRom"
[email protected]