Αρχική Τελευταία Νέα Πελένδρι: Από που βγήκε το όνομα του χωριού;

Πελένδρι: Από που βγήκε το όνομα του χωριού;

Το χωριό Πελένδρι είναι ένα από τα γνωστότερα χωριά της Ορεινής Επαρχίας Λεμεσού. Bρίσκεται στο δυτικό άκρο της Πιτσιλιάς, στα ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά – Σαϊττά, περιτριγυρισμένο από λόφους, σε υψόμετρο 880 μέτρα. Έχει απόσταση από τη Λεμεσό 40 περίπου χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την κοινότητα η ονομασία του χωριού προέρχεται από διάφορες εκδοχές:

  1. Το όνομα Πελένδρι και Πελένδρια που χρησιμοποιείτο τα παλαιότερα  χρόνια προήλθε από ένα φυτό που φύτρωνε άφθονο στην περιοχή και ονομαζόταν Φελάνδριο (οινάνθη) Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι από τα φύλλα αυτού του φυτού που ήταν πολύοσμα κατασκευαζόταν οινάνθινον 
    μύρο.
  2. Στην περιοχή φυτρώνει σε αφθονία ένα είδος μανιταριού το οποίο οι  κάτοικοι ονομάζουν Πέλεντρο. Είναι ένα δηλητηριώδες μανιτάρι με γεύση πικρή και στυφή και με διακριτικό γνώρισμα την εμφάνιση, γιατί είναι πολύ μεγαλύτερο από τα γνωστά είδη μανιταριών. Ο Ν. Κληρίδης όμως αναφέρει ότι το μανιτάρι πήρε το όνομα του από το χωριό
  3. Σε ένα γαλλικό περιοδικό αναφέρεται ότι το χωριό πήρε το όνομα του από ένα αρωματικό χόρτο που φύτρωνε στο χωριό και που ονομάζεται Πεδέντρι και έτσι ονομάστηκε Πελένδρι.
  4. Άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από το  επώνυμο μεσαιωνικής οικογένειας που το κατείχε κάποτε ως φέουδο (πριν το 1353). Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει την οικογένεια Πελεντρί.
  5. Τέλος σύμφωνα με νεότερες εκδοχές το Πελένδρι ονομαζόταν παλιά Πολυδέντρι, γιατί υπήρχαν στην περιοχή πολλά δέντρα. Αργότερα για συντομία άλλαξε την ονομασία του σε Πελένδρι.