Αρχική Τελευταία Νέα To Οικόπεδο 11 υποδέχεται σήμερα το τρυπάνι του West Capella σε βάθος...

To Οικόπεδο 11 υποδέχεται σήμερα το τρυπάνι του West Capella σε βάθος σχεδόν 2χλμ

Στο βυθό του οικοπέδου 11 ή “Ονησίφορος” της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να μπει σήμερα το τρυπάνι της κοινοπραξίας Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited.

Το γεωτρύπανο του πλοίου «West Capella» αναμένεται να φθάσει σε βάθος 1.698 μέτρων με στόχο να διαφανεί η έκταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από πιθανή απελευθέρωση υδρόθειου.

Η γεώτρηση, αναφέρεται, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Ο υπουργός  Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε πως τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από τη συγκεκριμένη γεώτρηση θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά. Κι αυτό, όπως σημείωσε, λόγω του γεγονότος  ότι αυτή θα είναι η πρώτη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε δομές ανάλογες με αυτές του γιγαντιαίου κοιτάσματος της Αιγύπτου, Ζορ.