Αρχική Από το Παρελθόν Το κολοσσιαίο πιθάρι της Αμαθούντας, μοναδικό ανά το Παγκόσμιο. Η ιστορία της...

Το κολοσσιαίο πιθάρι της Αμαθούντας, μοναδικό ανά το Παγκόσμιο. Η ιστορία της κλοπής του και η έκθεση του στο Μουσείο του Λούβρου

Ένας από τους πολυτιμότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανακαλύψθηκαν ποτέ στην Κύπρο και σίγουρα ο μεγαλύτερος θησαυρός που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας είναι το τεράστιας ιστορικής αξίας πιθάρι από ασβεστόλιθο. Το πιθάρι το οποίο χρονολογείται στον 6ον αιώνα π.χ. αξιολογείται από πλευράς των αρχαιολόγων σαν μοναδικό στον κόσμο τόσο λόγω του μεγέθους του αλλά και λόγω του τρόπου κατασκευής του.

Το πιθάρι έχει ύψος 1,87 μέτρα και περιφέρεια 3,19 μέτρα ενώ ζυγίζει 1,4 τόνους. Κατασκευάστηκε από μια και μόνο μεγάλη πέτρα και έχει τέσσερα καμπύλα χερούλια διακοσμημένα με το κεφάλι ταύρου. Πιστεύεται ότι είναι ένα εκ των δύο πιθαριών που ήταν τοποθετημένα στην είσοδο του ναού. Ακόμη και σήμερα είναι ορατά κομμάτια από το δεύτερο πιθάρι. Το κολοσσιαίο πιθάρι σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι στην αίθουσα αριθμός 21.

Η ιστορία της κλοπής του πιθαριού της Αμαθούντας από τον Γάλλο Edmond Duthoit:

Τον Μάρτιο του 1862 ο Γάλλος Edmond Duthoit και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την περιοχή και ο επισκέπτης έγραψε σχετικά:

“Η τελευταία μας μέρα ήταν αφιερωμένη στην Αμαθούντα, το μόνο ιερό της Αφροδίτης που δεν είχαμε επισκεφθεί. Εκεί βρήκαμε δύο τεράστιους πέτρινους πίθους διαμέτρου 3.40 μέτρων. Δεν μπορούσα να υπολογίσω το ύψος γιατί ήταν θαμμένοι στο έδαφος και μόνο ένα μέτρο εξείχε, που ήταν καλυμμένο με παραστάσεις. Αν καταφέρω να τους βγάλω από εκεί και να τους μεταφέρω στη θάλασσα, θα είναι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα. Θα αρχίσω να μελετώ τους τρόπους και τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να πετύχει κάτι τέτοιο και να μεταφερθούν. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση στο Λούβρο παρόλο που οι υπεύθυνοι εκεί δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με ανασκαφές, μάλλον τις απεχθάνονται και δημιουργούν δυσκολίες, αλλά θα έχουμε μαζέψει αρκετά για να γεμίσουμε μια μεγάλη αίθουσα”. [Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρίτας Κ. Σεβέρη, Η Λεμεσός των Οραματιστών, Έκδοση Ελληνικής Τράπεζας, 2006].

Το φθινόπωρο του 1865, αφού ο Duthoit εξασφάλισε άδεια από τις οθωμανικές αρχές της Κύπρου και μια Γαλλική κυβερνητική φρεγάτα για μεταφορά του πιθαριού στο Παρίσι. Μετά από προσπάθεια δεκέξι ημερών κατάφερε να μετακινήσει το βαρύ πιθάρι από τη θέση που βρισκόταν στην Ακρόπολη της Αμαθούντας έως το πλοίο….

image