Αρχική Τελευταία Νέα Υπ. Υγείας: Καταδίκασε την απώλεια ζωών κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Υπ. Υγείας: Καταδίκασε την απώλεια ζωών κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, καταδίκασε την απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και υπογράμμισε τη στήριξη του προς τον ουκρανικό λαό, σε παρέμβασή του στα πλαίσια της 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (World Health Assembly), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κ. Χατζηπαντέλα μετέβη χθες στη Γενεύη με σκοπό να λάβει μέρος στην Παγκόσμια Συνέλευση, η θεματική ενότητας της οποίας είναι “Health for Peace, Peace for Health”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στις δικές του αναμνήσεις ως πρόσφυγας μετά από την τουρκική εισβολή του 1974, δηλώνοντας πως με αυτό τον τρόπο κατανοεί πλήρως τα όσα βιώνουν οι εκτοπισθέντες εξαιτίας του πολέμου, οι οποίοι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Η Κύπρος, δήλωσε, αναγνωρίζει τον σημαντικό ανθρωπιστικό ρόλο του ΠΟΥ στη διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας εν μέσω συρράξεων, και χαιρετίζει τις προσπάθειές του για επίβλεψη της λειτουργίας υγειονομικών εγκαταστάσεων σε εμπόλεμες περιοχές.

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας SARS-CoV-2, ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε ότι η Κύπρος συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί η μεθοδολογία σχετικά με τη διεθνή ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, καθώς η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και επηρέασε αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή παγκόσμια.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντέλα, η Κύπρος καλωσορίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε τον Νοέμβριο του 2021, η οποία ετοίμασε το έδαφος για ένα παγκόσμιο σύστημα. Στηρίζουμε έντονα, είπε, μια δεσμευτική συμφωνία διαχείρισης πανδημιών και μετρίασης των συνεπειών τους, με στόχο την ενίσχυση ετοιμότητας και ανταπόκρισης. Κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι όλοι να είμαστε ασφαλείς, πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηπαντέλα επανέλαβε την πεποίθηση πως μόνο μέσω της ειρήνης μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι, που είναι η ενδυνάμωση της δημόσιας υγείας, η διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε αυτή, και η ευημερία για όλους, καταλήγοντας πως οι προσπάθειες προώθησης και διατήρησης της ειρήνης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουν.

Ο Υπουργός Υγείας, εκμεταλλευόμενος την παρουσία του στη Γενεύη, θα προβεί σε διμερείς συναντήσεις για ανάπτυξη διεθνών σχέσεων σε θέματα υγείας που απασχολούν στην Κύπρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.