Αρχική Υγεία Επίθεμα δίνει ελπίδες καλύτερης αντιμετώπισης του μελανώματος σε ερευνητικό επίπεδο ακόμα η...

Επίθεμα δίνει ελπίδες καλύτερης αντιμετώπισης του μελανώματος σε ερευνητικό επίπεδο ακόμα η αγωγή

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα νέο τρόπο τοπικής ανοσοθεραπείας του μελανώματος, η πειραματική εφαρμογή του οποίου απεδείχθη αποτελεσματικότερη άλλων για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nano Letters, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής τον Δρ Ζεν Γκου, δημιούργησαν ένα δερματικό επίθεμα με με μικροβελόνες, οι οποίες διοχετεύουν αντισώματα anti-PD-1 στο σώμα του ασθενή.

Οι μικροβελόνες είναι φτιαγμένες από το υαλουρονικό οξύ, και τα αντισώματα είναι έγκλειστα μέσα σε νανοσωματίδια, τα οποία εισάγονται στις μικροβελόνες που είναι διάσπαρτες πάνω στην επιφάνεια του επιθέματος.

Όταν το επίθεμα εφαρμόζεται πάνω στο σημείο της καρκινικής βλάβης, το αίμα εισάγεται στις μικροβελόνες και τα νανοσωματίδια διασπώνται, αφήνοντας το φαρμακευτικό περιεχόμενό τους να απελευθερωθεί στον όγκο. Με αυτό τον τρόπο, τα αντισώματα έρχονται σε σταθερή και άμεση επαφή με τα καρκινικά κύτταρα.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι, μετά από 40 μέρες, το 40% των τρωκτικών είχαν επιβιώσει χωρίς κανένα ίχνος μελανώματος. Το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε στο 70%, όταν οι ερευνητές δημιούργησαν ένα φαρμακευτικό «κοκτέιλ» από δύο ειδών αντισώματα, τα anti-PD-1 και τα anti-CTLA-4.

Στόχος των ερευνητών ειναι τώρα να κάνουν δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα και μακροπρόθεσμα σε ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν το μελάνωμα διαγνωστεί έγκαιρα, οι ασθενείς σε ποσοστό 98% έχουν προσδόκιμο ζωής πέντε ετών τουλάχιστον. Το ποσοστό όμως πέφτει στο 17% περίπου, αν ο καρκίνος κάνει μεταστάσεις πριν τη διάγνωση και θεραπεία του με χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και, πιο πρόσφατα, με ανοσοθεραπεία, που βοηθά τον ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να καταπολεμήσει τους όγκους.

ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…