Αρχική ΤΕΠΑΚ Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 16ο στα μικρά κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου 16ο στα μικρά κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

«Μικρό αλλά υψηλής απόδοσης πανεπιστήμιο στην Κύπρο» χαρακτηρίζουν οι Times το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΕΥΑΓΟΡΟΥ*

H σύντομη του ιστορία και το μικρό μέγεθος δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη για να αποδείξει την ποιότητα των σπουδών και της έρευνας, την ακαδημαϊκή αριστεία και την υψηλή στάθμη του φοιτητικού και του ανθρώπινου δυναμικού του.

Η κατάταξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη 16η θέση των Times Higher Education World’s Best Small Universities 2017, αναδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση την οποία χαίρει, ως δυναμικά αναπτυσσόμενο πανεπιστήμιο. Η λίστα με τα 20 μικρά κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως περιλαμβάνει πανεπιστήμια που έχουν περιληφθεί στα Times Higher  Education World University Rankings 2016-17, με φοιτητικό πληθυσμό λιγότερο από 5000 (μέσο όρο 3,038) και τα οποία προσφέρουν περισσότερα από τέσσερα επιστημονικά πεδία. Ανάμεσα στα 20 μικρά αλλά πρωτοπόρα πανεπιστήμια του κόσμου συμπεριλαβάνονται το  California Institute of Technology, το Pohang University of  Science and  Technology της Νότιας Κορέας, το École Normale Supérieure, η Πολυτεχνική Σχολή της Γαλλίας. Η λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων των «Times» αποτελεί μια από τις τρεις κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος διεθνώς (μαζί με τις λίστες QS World University Rankings και Academic Ranking of World Universities- Shanghailist).

Η συγκεκριμένη κατάταξη του νεαρότερου δημοσίου Πανεπιστημίου της Κύπρου τιμά την κυπριακή εκπαίδευση, και αποδεικνύει ότι το Τεχνολογικό όχι μόνο δεν υστερεί σε ποιότητα από μεγάλα Πανεπιστήμια διεθνώς, αλλά επιπρόσθετα, ιδιαίτερα από τη σκοπιά του φοιτητή, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το μικρό μέγεθος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί ένα παράδειγμα μικρού πανεπιστημίου, το οποίο σε λιγότερο από μια δεκαετία λειτουργίας έχει αναπτύξει μια διαφορετική δυναμική, εκμεταλλευόμενο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.  Με διεπιστημονική προσέγγιση προσφέρει σύγχρονα προγράμματα σπουδών, εστιάζοντας στην επιστημονική και επαγγελματική κατάταξη των φοιτητών του, και παρακολουθώντας συνεχώς τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας. Η στενή διασύνδεση με την τοπική βιομηχανία και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δίνει στον φοιτητή τη δυνατότητα να μυηθεί πρακτικά και νωρίς στην αγορά εργασίας. Επιπλέον η εμπειρία σε μια μικρή αλλά οικεία και δυναμική πανεπιστημιακή κοινότητα εστιάζει σε φοιτητοκεντρική διδασκαλία σε μικρότερα Τμήματα με μεγαλύτερη διάδραση. Τέλος, το γεγονός ότι η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και γειτνιάζει με το παραλιακό μέτωπο της πόλης, όπου συμβαίνουν αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις εμπλουτίζει τη φοιτητική εμπειρία σε μεγάλο βαθμό.

Σε έρευνα των Times με συνεντεύξεις από φοιτητές των μικρών 20 κορυφαίων Πανεπιστημίων, ο φοιτητής του ΤΕ.ΠΑ.Κ Λουκάς Γρηγορίου,  από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής αναφέρει: «Με βάση την προσωπική μου εμπειρία στο Τμήμα μου, θεωρώ ότι το πρόγραμμα υπερέχει με πολλούς τρόπους σε θέματα προετοιμασίας για την αγορά εργασίας. Όντας ένα νεαρό μικρό πανεπιστήμιο κατά τη γνώμη μου, το ΤΕΠΑΚ, χωρίς αμφιβολία, μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες σε όσους θέλουν πραγματικά να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους και να καινοτομήσουν».

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου οφείλει να διατηρήσει τις υψηλές αποδόσεις στα γνωστικά αντικείμενα που παρέχει, επιδιώκοντας τη συνεχή βελτίωση ως ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στη χώρα μας και ένα από τα καταξιωμένα στους τομείς του διεθνώς.

Περισσότερες πληροφορίες: 

*Λειτουργός Τύπου και Επικοινωνίας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου