Αρχική Από το Παρελθόν Ο Κατακλυσμός και ο Λεμεσιανός “Πάμπορος”, μοναδικός σε Κύπρο και Ελλάδα

Ο Κατακλυσμός και ο Λεμεσιανός “Πάμπορος”, μοναδικός σε Κύπρο και Ελλάδα

image image
image

Ο Κατακλυσμός είναι ένα Ελληνορθόδοξο φεστιβάλ με παγανιστικές ρίζες που επικεντρώνεται στο νερό και σηματοδοτεί τη μέρα του Αγίου Πνεύματος. Η γιορτή της Πεντηκοστής σηματοδοτεί τις 50 μέρες μετά από την Κυριακή του Πάσχα.

Είναι γνωστή επίσης και σαν η γιορτή του Αγίου Πνεύματος αφού γιορτάζει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους.

Στην Κύπρο, οι εορτασμοί, μας ξαναγυρίζουν πίσω στην Παλαιά Διαθήκη και στην ιστορία της Κιβωτού του Νώε, του Ελληνικού μύθου του Δευκαλίωνα και τους αρχαίους εορτασμούς προς τιμήν της Αφροδίτης και του Άδωνη.

Η πόλη μας παίρνει μέρος στους εορτασμούς με διοργανώσεις που γίνονται στον παραλιακό δρόμο περιπάτου δυτικά του δημοτικού κήπου και κρατάνε ολόκληρο το τριήμερο. Υπάρχουν πάγκοι μικροπωλητών και πολλή διασκέδαση από καλλιτέχνες αλλά και διαγωνισμοί στη θάλασσα.

Παλιότερα ξεχώριζε το έθιμο του “Πάμπορου” το οποίο ήταν και μοναδικό σε Κύπρο και Ελλάδα. Μικροί και μεγάλοι επιβιβάζονταν στις μαούνες που μετέφεραν τους επιβάτες στα πλοία από το παλιό λιμάνι και έναντι αμοιβής έκαναν ένα μικρό θαλάσσιο περίπατο. Σημείο επιβίβασης ήταν ακόμη και η αποβάθρα μπροστά από τα δημοτικά λουτρά….